“Wa ge gehad het, nemen ze ow nie mer af”


De droom om prins te worden was er al jaren, maar telkens was er wel een reden om het niet te doen, ook niet toen ik al eerder werd benadert. De kinderen waren te klein, ik had het al zo druk en ga zo maar door.  Toen ik afgelopen februari met mijn gezondheid door het oog van de naald ben gekropen was het voor mij al snel duidelijk; als je nog specifieke wensen hebt in je leven dan moet je de kans om dat te doen aangrijpen zodra hij zich voordoet. Vandaar dus ook dat ik volmondig JA heb gezegd toen ik door de prinsencommissie van CV Net Aecht gevraagd ben om dit seizoen namens hen de scepter te zwaaien over het Keulen van Gelderland. Het leven is namelijk zoals mijn motto dit seizoen: “Wa ge gehad het, nemen ze ow nie mer af”. Een bekende uitspraak van ons pap.

Wie had dat gedacht; een rasechte stekkenberger Prins op de Horst. En dat gevraagd worden dat ging niet zo maar!  Ik werd toen ik thuis kwam compleet overvallen door de prinsencommissie en Omroep Gelderland, compleet met een draaiende camera. Want, de vraag was niet alleen of ik prins wilde worden maar ook of Omroep Gelderland mij, en de lieve mensen om mij heen, dan mocht volgen op weg naar de onthulling. Deze documentaire is vlak voor de carnaval te zien op Omroep Gelderland.

Dat gezegd hebbende: Mijn naam is Sjon Peters, in Groesbeek wel bekend als Sjon van Kûs de Linkse, en dus zoon van Kûs de Linkse en, laten we ons mam niet vergeten, Beth van Johan de Muus. Ik ben 57 jaar jong, getrouwd met die van Boerman, trotse vader van drie dochters èn een zoon en super-trotse opa van drie kleinzonen. 11 jaar geleden heb ik de Stekkenberg verruild voor de Wylerbaan, waar ik met veel plezier woon, maar natuurlijk is het zo dat de Stekkenberg in mijn hart is mee verhuist. Mijn liefde voor de Horst en voor CV Net Aecht is enkele jaren geleden ontstaan toen Marie-José (die van Boerman) de scepter namens CV Net Aecht mocht zwaaien, een gezellige en warme vereniging met als thuisbasis de Horst. We zijn met open armen ontvangen binnen de vereniging en daarmee ook binnen de Horst.

Dit jaar wordt ik bij gestaan door een hele boel lieve mensen. Te beginnen met mijn 4 vorsten; Jacco Peters (mijn zoon en dus Jacco van Sjon van Kûs), mijn broer Wim van Kûs, en mien twee kamereuj (zoals CV Wej zong, kamereuij die motte hebben), Gerard Schoenmakers (Schoen, en joa, die rooije) en René Kokke (gewoon Kokke). Daarnaast heb ik 8 hofdames: mijn vrouw Marie-José Peters (van Jo Boerman en Thea van Bartje d’n Boswachter van Dekkerswald), mijn schoonzus Diana Peters (van Wim uut de Kuul), Gonnie Kamps (van An van Gon), Angelique Peek (van Rob Peek), Antoinette Kokke (van Winand de Waarme en Anneke d’n Hoan), Rian Jacobs (van d’n Witte van d’n Eike), Larissa Jacobs (van John van Tiet) en Bianca Hendriks (van Jan van Tiet en Wilma ’t Schiet).

Gelukkig gaan ook de mannen van de hofdames mee en dus wordt de raad van 11 aangevuld met John Kamps, Rob Peek, John Jacobs en Bas Hendriks. Daarnaast gaan ook mijn zwager Anton Berkien, Pedro Straten, Gert-Jan Schoofs, Remco Kroes, Lars en Kevin Straten, Swen Peek en Sem Kokke mee. Ook mijn zus Sonja en Susan Kroes sluiten aan bij CV Net Aecht.

Dit jaar heb ik ook een hofnar gevonden in de persoon van Demi Evertse, genne Gruusbekse, maar de vriendin van Lars Straten (van Pedro en Annie Straten (van Winand de Waarme en Anneke d’n Hoan).

Onze hofschenker Jan van Empel zorgt er ook dit seizoen weer voor dat we niks te kort gaan komen.

Ik hoop jullie allemaal te ontmoeten op de receptie welke CV Net Aecht mij aanbiedt op 8 januari om 13.11 uur bij Café Zaal Ton Oomen. En daarnaast natuurlijk bij alle activiteiten rondom carnaval. Stel je eens voor; na een paar jaar corona en dus geen echte carnaval nu weer hossend en lallend feestvieren in de tent en op al die gezellige plekken binnen het Keulen van Gelderland. Elkaar pruuvend en genietend weer zien.  Ik heb er nu al zin in, kiepenvel!  Wa ge gehad het, nemen ze ow nie mer af.

Schlagers van Prins Sjon de 11e

Gruusbek geft mien goeie moed (mp3)
Ik zie Sjon van Kus (mp3)